Vuosikatsaus valtion velanhallinnasta on julkaistu

Valtiokonttori on julkaissut englanninkielisen vuosikatsauksen valtion velanhallinnasta. Katsauksessa tarkastellaan valtion velanhallintaa vuonna 2017 ja kerrotaan valtion lainanotosta, kassanhallinnasta ja velan hallinnoinnista. Katsaus julkaistaan englanniksi, sillä se on suunnattu kansainvälisille markkinaosapuolille.

”Suomi juhlisti satavuotista itsenäisyyttään vuonna 2017. Valtion velanhallinta on tärkeä osa Suomen menestystarinaa”, toimialajohtaja Teppo Koivisto kirjoittaa katsauksessa. ”Valtion kyky hankkia rahoitusta erityisesti vaikeina aikoina on lisännyt finanssipolitiikan liikkumavaraa merkittävästi ja auttanut valtiota selviytymään vakavimmistakin haasteista.”

Vuonna 2017 Valtiokonttori lainasi kansainvälisiltä rahoitusmarkkinoilta 20,2 miljardia euroa. Summasta 17,1 miljardia euroa meni erääntyvien lainojen rahoittamiseen ja 3,1 miljardia euroa oli uutta velkaa eli nettolainanottoa. Valtionvelka oli vuoden lopussa 105,8 miljardia euroa eli noin 47,1 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Vierailevina kirjoittajina katsauksessa ovat Suomen Pankin ennustetoimiston päällikkö Juha Kilponen ja valtiovarainministeriön rakenneyksikön päällikkö Tuulia Hakola-Uusitalo.

Kilponen kirjoittaa katsauksessa Suomen talouden tilanteesta maailmanlaajuisen finanssikriisin aikana ja sen jälkeen. Hakola-Uusitalo keskittyy kirjoituksessaan uudistuksiin, joiden tarkoituksena on lisätä tuottavuutta ja työllisyyttä Suomessa.

Katsaus on luettavissa osoitteessa www.valtionvelka.fi/annualreview2017.

, Päivitetty 9.7.2019 klo 13:22