Hallitus antoi vuoden 2022 kolmannen lisätalousarvion – esittää enintään 10 miljardin euron laina- ja takausohjelmaa energia-alalle

Hallitus antoi 5.9.2022 eduskunnalle vuoden 2022 kolmannen lisätalousarvion, jossa se esittää enintään kymmenen miljardin euron laina- ja takausohjelmaa energia-alalle. Tavoitteena on varmistaa energiayhtiöiden toimintakyky poikkeustilanteen yli ja turvata sähkömarkkinoiden toiminta.

Valtion ohjelmassa kyse on viimesijaisesta rahoitusvaihtoehdosta yhtiöille, jotka tarvitsevat likviditeettiä selviytyäkseen sähkön johdannaismarkkinoiden kasvaneista vakuusvaateista. Lainaohjelman ehdot ovat tiukat.

Valtion laina- ja takausohjelmassa on kyse merkittäviin lainanmyöntötarpeisiin varautumisesta. Kolmannen lisätalousarvion myötä valtion nettolainanotto voi vuonna 2022 olla jopa 18,9 miljardia euroa, mutta myönnettävien ja maksettavien lainojen määrän arviointiin liittyy huomattavaa epävarmuutta.

Valtiokonttori on päivittänyt Lainanottotarve-sivun luvut. Kolmannen lisätalousarvion mukainen lisälainanotto tullaan kattamaan lisäämällä tarvittaessa lyhytaikaista varainhankintaa.

Vuodesta 2011 lähtien lainanoton toteuma on saanut poiketa budjetoidusta määrästä, jos budjetoitua pienempi lainanotto on riittänyt turvaamaan valtion maksuvalmiuden ja riittävän kassapuskurin.

Lue lisää: Lisätalousarvioesitys turvaa sähkömarkkinoiden toimintaa (valtiovarainministeriön tiedote 5.9.2022)

, Päivitetty 6.9.2022 klo 12:08