Usein kysyttyä

Julkaistaanko Valtionvelka.fi-sivustolla Suomen valtionlainojen huutokauppakalenteria?
Valtiokonttori ei julkaise huutokauppakalenteria. Ainostaan sarjaobligaatioita myydään huutokaupoissa, joista tiedotetaan noin viikkoa ennen huutokauppapäivää Valtionvelka.fi-sivustolla.

Miten Suomen valtion joukkolainoihin voi sijoittaa?
Suomen valtion velkakirjoihin voi sijoittaa sekä uuden lainan liikkeeseenlaskussa että jälkimarkkinoilla. Suomen valtion joukkovelkakirjoihin voi sijoittaa monien pankkien ja varainhoitajien kautta joko sijoittamalla suoraan tiettyyn velkakirjaan tai sijoittamalla rahastoon, jonka sijoitussalkussa on Suomen valtion joukkovelkakirjalainoja.

Milloin valtio laskee liikkeeseen tuotto-obligaatioita?
Tuotto-obligaatioita lasketaan liikkeeseen markkinaolosuhteiden salliessa.  Liikkeeseenlaskuista ilmoitetaan tällä sivustolla. Viimeksi tuotto-obligaatioita laskettiin liikkeeseen vuonna 2011.

Mitä eroa on viitelainalla ja sarjaobligaatiolla?
Suurin osa sarjaobligaatioista on viitelainoja. Päämarkkinatakaajat ovat sitoutuneet ylläpitämään viitelainojen aktiivista kaupankäyntiä jälkimarkkinoilla. Suomen valtion sarjaobligaatio voi saavuttaa viitelainastatuksen, kun tietyt kriteerit koskien lainan kokoa, likviditeettiä ja sijoittajapohjaa täyttyvät.

Mitä tarkoittaa syndikoitu liikkeeseenlasku?
Syndikoitu liikkeeseenlasku eli emissio on tapahtuma, jossa uusi sarjaobligaatio lasketaan liikkeeseen valtionlainamarkkinalle. Päämarkkinatakaajapankit toimivat syndikoidun liikkeeseenlaskun pääjärjestäjinä, niin kutsuttuna syndikaattina. Suomen valtion sarjaobligaatiot lasketaan liikkeeseen yleensä syndikoidussa liikkeeseenlaskussa. Olemassa olevien velkakirjojen kokoa voidaan liikkeeseenlaskun jälkeen kasvattaa huutokaupoissa.

Mitä tarkoitetaan joukkovelkakirjojen yhteistoimintalausekkeilla?
Yhteistoimintalausekkeilla varaudutaan valtioiden rahoituskriiseihin tulevaisuudessa. Yhteistoimintalausekkeet mahdollistavat maksuvaikeuksissa olevien valtioiden velkojen uudelleenjärjestelyn. Velkojien kokous voi velallisen suostumuksella määräenemmistöpäätöksellä muuttaa kaikkia velkojia sitovasti lainan ehtoja (esimerkiksi laina-ajan pidentäminen, koronalennukset ja velan pääoman alennukset). Yksittäiset velkojat eivät voi estää velkajärjestelyn käynnistämistä velkojien enemmistön tahdon vastaisesti, vaan enemmistöpäätös sitoo kaikkia velkojia. Euroopan vakausmekanismin perustamisesta tehdyn sopimuksen mukaan kaikkiin uusiin euroalueen valtioiden joukkovelkakirjoihin, joiden laina-aika on pitempi kuin yksi vuosi, sisällytettiin 1 päivästä tammikuuta 2013 alkaen samanlaiset ja vakiomuotoiset yhteistoimintalausekkeet. Lisätietoa yhteistoimintalausekkeista on EU:n talous- ja rahoituskomitean verkkosivuilla osoitteessa https://europa.eu/efc/collective-action-clauses-euro-area_en.

Miksi joidenkin sivujen kohdalla kävijän täytyy vahvistaa, että ei ole Yhdysvaltain kansalainen eikä jaa sivuilla olevia tietoja Yhdysvaltoihin?
Varmennus on lisätty verkkosivuille Yhdysvaltojen lainsäädännön vuoksi. Valtio myy velkakirjoja myös Yhdysvaltoihin ja joutuu siksi noudattamaan Yhdysvaltojen arvopaperimarkkinalakia, jossa on korkeat vaatimukset yksityisten sijoittajien suojaamiseksi. Siksi sivustolla kerrotaan, että sivuilla ei ole yhdysvaltalaisille yksityissijoittajille tarkoitettuja tarjouksia. Kävijä joutuu myös vahvistamaan, että hän ei jaa tietoja Yhdysvaltoihin. Vastaava käytäntö on käytössä myös eräiden muiden maiden velkatoimistojen verkkosivuilla.

Julkaistu 11.3.2013 klo 11.33 , päivitetty 17.11.2016 klo 11.37
Suomeksi   På svenska   In English

Takaisin sivun alkuun

Anna palautetta

Viesti koskee


Yhteystiedot